Bornholm under den kolde krig

 • Lyttestationen

DATO
VARIGHED
PRIS
Den 5.- 6. maj
Den 22.- 23. september
2 dage
Lørdag-søndag
3.750,- kr.
Tillæg for enkeltværelse: 450,- kr.

Det hemmelige Bornholm

Under den kolde krig var der blandt bornholmerne en udbredt frygt for, at øen ville blive besat af styrker fra Sovjetunionen og de øvrige østbloklande, hvis det kom til en større krise. Bornholmerne (og mange andre) var også overbeviste om, at NATO eller Danmark ikke ville komme øen til undsætning, sådan som det heller ikke skete i maj 1945, hvor sovjetiske tropper bombede Rønne og besatte øen. De forlod først igen Bornholm i april 1946, efter bl.a. at have afleveret et brev til de danske myndigheder, som regeringen valgte at tolke som et krav om, at der fremover ikke ville blive udstationeret militær på øen.

Derfor tog bornholmerne – i et hemmeligt samarbejde med danske myndigheder – en række forholdsregler for at være beredte, ”hvis russerne kom”. Bl.a. blev der opstillet trykkerimaskiner hemmelige steder, og Nationalbanken gemte 100 millioner kr. i kontanter på øen til brug for modstandsbevægelsen, hvis det skulle komme dertil.

Turen er på to dage med en overnatning på det fire-stjernede hotel Griffen.
Turens start- og sluttider skal tilpasses færgen fra Ystad, og der vil derfor være afgang lørdag kl. 10.30 fra København (DGI-byen). Ankomst til København søndag ca. 18.00.

 

Øyvind Kyrø guide

En guide der ved, hvad han snakker om

Journalist og forfatter Øjvind Kyrø udgav i efteråret 2017 bogen ”Det hemmelige Bornholm”, og det er lykkedes ham at skaffe os adgang til steder, der ellers er lukket for offentligheden.

Øjvind Kyrø har i over 25 år dækket krige, kup, kidnapninger og folkemord på hele kloden for aviser, radio og tv. I tre år boede han i Chile som Latinamerika-korrespondent for Berlingske og Weekendavisen, derpå arbejdede han i to år på TV2-Nyhederne som udlandsredaktør, og siden har han været freelance og især rapporteret fra Afrika og Latinamerika. Ud over ”Det hemmelige Bornholm” har han skrevet endnu en bog om Den Kolde Krig, nemlig “Manden der reddede verden”.

Øjvind Kyrø er en erfaren rejseleder, der bl.a. hvert år er guide på Cuba i vinterhalvåret.

Program

Dag 1 – Forsvarsmuseum og Allinge kirkegård

Der er afgang fra København kl. 10.30 i en moderne 4-stjernet bus med gode benplads, toilet og kaffemaskine. Der er gratis kaffe til gæsterne i bussen under hele turen. Øjvind Kyrø fortæller undervejs om turen, vi skal på, hans research til bogen og nogle af de steder, vi besøger undervejs.

Færgen sejler 12.30 med ankomst i Rønne 13.50. Der spises frokost ombord på færgen for egen regning.

Bornholms Forsvarsmuseum

Vel ankommet til den smukke klippeø starter vi med et besøg på Bornholms Forsvarsmuseum i Rønne. Lederen af museet, Klaus Linnert, viser rundt.

Læs mere om Bornholms Forsvarsmuseum.

Kampvilje og mistro til kommunisterne

Vi drikker kaffe på Danhostel Rønne, hvor en af de fremtrædende skikkelser fra den kolde krig, fhv. major i Hjemmeværnet Poul A. Pedersen, fortæller om den store kampvilje på øen og hans egen indsats samt om mistroen til kommunisterne – både dem på Bornholm og dem i Sovjetunionen.

Den russiske kirkegård i Allinge

Derpå kører vi til den nordlige ende af øen, hvor vi ser den særlige kirkegård for de russiske ’helte’, som en sovjetisk militærdelegation i mange år en gang årligt besøgte og nedlagde kranse ved, selv om ingen russiske soldater blev dræbt i kamp på Bornholm. Poul A. Pedersen fortæller om det årlige skuespil, der udspandt sig i forbindelse med kransenedlæggelsen, fordi medlemmer af den russiske delegation forsøgte at snige sig væk fra kortegen for f.eks. at måle vandstanden på Balka Strand eller andre oplagte landgangssteder for en ny invasionsstyrke. Så gjalt det om at finde og indhente russerne og få dem gelejdet tilbage til delegationen.

Læs mere om den russiske kirkegård.

Indkvartering og gourmetmiddag

Vi overnatter på det moderne, helt nyrenoverede fire-stjernede hotel Griffen, der der ligger med havudsigt og i gåafstand til Rønne centrum. Hoteller har bl.a. et af Nordens bedste spa- og wellnessteder, der er gratis for hotellets gæster. Her indtager vi også en gourmetmiddag i hotellets hyggelige restaurant.

Dag 2 – Radar- og lyttestation

Radarhoved Bornholm

Søndagen starter med et besøg på Radarhoved Bornholm, der ligger midt på øen skjult i en skov. Vi får en omvisning og ser den velsikrede station med 60 cm tykke mure. I kontrolrummet kan man se lufttrafikken 475 km væk, og derfor var Radarhovedet et af de vigtigste anlæg under Den Kolde Krig, fordi man nøje kunne følge trafikken på de militære flypladser i Warszawapagt-landene. Der er normalt ikke adgang for offentligheden, så vi får en oplevelse ud over det sædvanlige.

Lyttestation Dueode

Turen går videre til det nye koldkrigsmuseum ”Bornholmertårnet” i Dueodde. Det er den gamle lyttestation med et 70 meter højt tårn, som var en af Nato’s vigtigste militære anlæg. Her møder vi Carl Ilsøe, der var højtstående officer på øen, og hvis far har været frihedskæmper. Han fortæller om de forskellige scenarier, der kunne udfolde sig i tilfælde af en krise eller krig, og hvordan femte kolonne-folk skulle interneres. Overalt på øen var hemmelige depoter med feltlazaretter, kanoner, ammunition og mundering. Carl Ilsøe var også fremtrædende socialdemokratisk medlem i Rønne Byråd, hvor han undlod at stemme, da der kom forslag om at erklære byen atomvåbenfrit område.

Vi kommer op i toppen af den tidligere tophemmelige lyttestation, ser udstyret og får et kik fra tårnets top til de nærliggende kyster, der førhen lå bag jerntæppet.

Læs mere om Bornholmertårnet.

 

Efter en frokost i cafeteriet er der afgang til Rønne Færgehavn. Forventet hjemkomst til København ca. 18.00.

 


FAKTA OM TUREN

 Alt dette er inkluderet i rejsens pris:

 • Kørsel i en 4-stjernet bus med god benplads, ekstra plads i form af ledige sæder, fri kaffe og toilet i bussen.
 • Overfarten med færgen Ystad/Rønne. Mulighed for at handle i færgens shop.
 • En rejseleder fra HISTORISKE DAGE REJSER, der står for alt det praktiske undervejs.
 • Guidning på turen af Øjvind Kyrø, der er journalist og forfatter til bogen ”Det hemmelige Bornholm”. Øjvind er med på hele turen og deler medrivende ud af sin store viden om Bornholm under den kolde krig.
 • Overnatning med morgenmadsbuffet på det flotte og totalt nyrenoverede 4-stjernede Hotel Griffen, der ligger med havudsigt og i gåafstand til Rønne centrum.
 • Gourmetmiddag i hotellets hyggelige restaurant.
 • Frokost på cafeen ved Koldkrigsmuseet Bornholmer tårnet.
 • Alle entreer og afgifter betalt.

Priserne er pr. person ved to personer. Hvis du rejser alene kan du vælge enkeltværelse mod tillæg. Alle drikkevarer på egen regning.

 

 Tilkøb

 • Mulighed for tilkøb af et tomt sæde ved siden af sig i bussen
 • Mulighed for tilkøb af en bestemt plads i bussen

 

 Husk

 • Husk at medbringe paraply og andet udstyr, hvis det skulle regne, og i det hele taget at tilpasse påklædningen til vejrliget.
 • Husk solidt fodtøj, da vi flere gange skal ud at gå i terrænet.
 • Turen omfatter kun korte gåafstande i terrænet, men ikke alle stederne er handicapvenlige.


Brochure


Download brochure – PDF