Derfor vandt svenskerne

 • Kalmar slot

DATO
VARIGHED
PRIS
Den 11.-13. maj
Den 14.-16. september
3 dage
Fredag-søndag
4.750,- kr.
Tillæg for enkeltværelse: 850,- kr.

Derfor vandt svenskerne 

I løbet af 1600-tallet gik Sverige fra at være ”lillebror” i Norden, til at blive Danmark-Norges ”storebror” og den dominerende magt i Nordeuropa. Sverige erobrede Skåne, Halland og Blekinge, som trods flere forgæves forsøg aldrig kom tilbage på danske hænder.  

Men storebror blev svenskerne ikke uden modstand. Konger kæmpede mod hinanden til hest på slagmarken, dansksindede bønder ydede modstand som snaphaner og svenske konger gennemførte store og brutale udrensninger for at forsvenske de erobrede områder.  

Men hvorfor vandt svenskerne?  

Det handler ikke kun om at vinde de afgørende slag i de afgørende krige, men også om evnen til at opkræve skatter, opbygge en effektiv administration og skaffe sig den nødvendige opbakning hos adelen, købmændene og de øvrige kræfter, der bestemte og styrede datidens samfund.  

På turen besøger vi ”de tabte landsdele” og besøger en række af de steder, som står mejslet ind i historien, men vi ser også på, hvad krigene betød for de almindelige mennesker i landsbyerne. Og vi trækker tråde helt tilbage fra Kalmarunionen frem mod nutidens fredelige sameksistens.  

 

Dygtig og vidende guide 

Turens guide er Anders Lundt Hansen, der er cand. mag. i historie og formidling fra Københavns universitet og Danmarks førende middelalderjournalist og -formidler. Han arbejder freelance som skribent, foredragsholder, konsulent og journalist.  

Program

Dag 1 – Lund og Karlskrona 

Vi lægger tidligt ud fra København og kører mod Lund, mens vores kyndige guide, Anders Lundt Hansen, undervejs ridser rammerne for turen og de dansk-svenske krige op.  

Lundagården

Første stop bliver Lundagården i Lund centrum: Byens store, smukke park, der huser den imponerende domkirke, de første universitetsbygninger og ærkebiskoppens bolig – institutioner, der spillede en stor rolle i den ofte meget brutale forsvenskning af Skåne. Vi hører også om slaget ved Lund, hvor danskerne forsøgte at generobre de tabte landsdele, og om, hvordan krigene kunne gå så galt for Danmark-Norge.  

 

Karlskrona

Herfra går turen videre til orlogsstaden Karlskrona, der er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og det med god grund. Første stop er ved Marinemuseet, hvor vi starter med at spise museets fortrinlige frokostmenu og bagefter besøger selve museet, der bl.a. viser de mange håndværk, som indgik i at bygge de store krigsskibe.  

 

Tordenskjold, Karl XII og Erik Dahlber

Derpå beser vi forsvarsværkerne i nærheden af museet, inden bussen kører os det lille stykke ind i den gamle bydel, hvor vi fra Stortorvet kan se, hvordan den kombinerede by og flådebase blev anlagt som kernen i den svenske stormagtsstatus. Her skal vi høre om Tordenskjold, om krigerkongen Karl XII og om ingeniør-geniet Erik Dahlberg, der skaffede Sverige Skåne. 

 

Indlogering på hotel Scandic****

Om aftenen indlogeres vi på det firestjernede hotel Scandic, hvor der er mulighed for at tilkøbe sig et værelse med havudsigt, og hvor vi efter et kort hvil spiser en fortrinlig to-retters menu.

Dag 2 – Kalmar 

Kalmar Slot

Vi kører til Kalmar, hvor vi har afsat god tid til at besøge det imponerende og velbevarede Kalmar Slot. Her blev Kalmar-unionen indgået med danske Margrethe I som den reelle regent – en pagt Sverige var 300 år om at kæmpe sig fri af. Vi hører om spillet mellem kongedynastier og stormænd, som førte både til unionsdannelsen og dens opløsning, samt de følgende krige. I øvrigt kan man se, hvordan forskelle i slottets arkitektur afspejler forskellige tiders krigskunst. Slottet huser en række flotte og informative, permanente udstillinger.  

Kalmar Läns Museum

Efter en god frokost på slottet tager vi videre til det nærliggende Kalmar Läns Museum, der huset en meget stor udstilling om det svenske flagskib ”Kronan”, der i 1676 eksploderede og sank ud for Øland i et søslag mellem Sverige på den ene side og en dansk-hollandsk flåde på den anden. 850 søfolk døde i det, der var den største enkelt-katastrofe i den svenske flådes historie. De seneste år er tusindvis af genstande fra skibet blevet bjerget og indgår i den enestående udstilling. 

Slaget ved Øland er i Danmark kendt som en af Niels Juels store sejre. Men heldet var også på hans side, som vi skal høre om. 

 

Gourmetmiddag på Frimurarehotellet

Efter besøget kører vi til det nærliggende Frimurarehotellet, der ligger på en af Kalmars centrale pladser, hvor vi bliver indlogeret og bagefter spiser en tre-retters gourmetmiddag.  


Dag 3 – Snaphanelandet og kørsel
 

Broby Hembygdspark

Vi kører først til Broby Hembygdspark, hvor vi skal se, hvordan almindelige mennesker levede, og høre om, hvordan deres liv blev påvirket af de mange krige og om den barske og brutale hverdag.
Den svenske storhedstid byggede på en systematisk udnyttelse og benhård administration af landets ressourcer. Det var landsbyernes befolkning, der betalte for storheden med deres slid og med deres blod. Snaphane-bevægelsen var en reaktion på svenskernes udpining af Skåne og førte til overgreb og blodbad på civilbefolkningen. 

Hovdala Slot

Derpå kører vi videre til det smukke og idylliske Hovdala Slot, hvor vi indtager en sen frokost. 
Hovdala slot er en af de mange danske borge i Skåne og spillede en aktiv rolle i krigene. Vi hører mere om snaphanerne, og ved porten til tårnet skal vi prøve at finde spor efter kampene om borgen. 

Derpå går turen tilbage til København, hvor vi ankommer søndag ved 18-tiden.  

 

 

 


FAKTA OM TUREN

 Alt dette er inkluderet i rejsens pris:

 • Kørsel i en 4-stjernet bus med god benplads, ekstra plads i form af ledige sæder, fri kaffe og toilet i bussen.
 • Top kvalificeret historisk guide, cand.mag. i historie og formidling Anders Lundt Hansen, der medrivende øser ud af sin store viden og fortæller historien bag det, vi ser.
 • Rejseleder fra HISTORISKE DAGE REJSER, der står for det praktiske undervejs.
 • Overnatning med morgenmadsbuffet på det 4 stjernede Hotel Scandic, der ligger med udsigt til Karlskrona Havn.
 • To-retters middag i hotellets restaurant med havudsigt, hvor man kan spise udendørs om sommeren.
 • Overnatning med morgenmadbuffet på det traditionsrige Frimurarehotellet beliggende i hjertet af Kalmars garnisonsby.
 • Gourmetmiddag i hotellets hyggelige restaurant Kalmar Kött & Bar med udsigt til byens centrale plads, Larmtorget.
 • Frokostbuffet på Marinemuseet i Karlskrona, Slottsrestaurant Kalmar beliggende i Kalmar Slot og Hovdala Slottsrestaurant.
 • Alle entreer og afgifter betalt.

Priserne er pr. person ved to personer. Hvis du rejser alene kan du vælge enkeltværelse mod tillæg. Alle drikkevarer på egen regning

 

 Tilkøb

 • Mulighed for tilkøb af et tomt sæde ved siden af sig i bussen
 • Mulighed for tilkøb af en bestemt plads i bussen


Brochure


Download brochure – PDF